Hangi Balığı Ne Zaman Yemeliyim?

Kırmızı ve beyaz ete oranla daha fazla protein içeren balık, her mevsim sofralarda yerini buluyor ancak hem sağlık hem de lezzet açısından hangi ayda hangi balığı tüketmek gerekiyor?

Diyetisyen Nesrin Eriş, aylara göre bulunabilecek balıkları sıralıyor ve balığın besin değeri hakkında bilgi veriyor.

Enerji değerleri balığın bileşimindeki yağ miktarına göre değişir. Yağlı balıkların enerji değeri yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Balık, protein açısından son derece zengindir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 20 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. Vücudumuz, içerdiği iyi kaliteli proteinin, %93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde daha düşüktür.

Balıkların yağında doymamış yağ asitleri diğer hayvan yağlarından daha fazladır. Kılçıkları ile birlikte yenildiğinde iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Ayrıca A, B1, B2 ve D vitaminleri ile fosfor, çinko, iyot mineralleri açısından da zengin kaynakların başında gelir. Orta yağlı 100 gram balık yaklaşık 150 kalori içerir. Balık yağında bulunan n–3 yağ asitlerinin sağlık açısından önemli etkileri yapılan çalışmalarla bildirilmektedir.

Kırmızı et yerine balığı daha sık tüketen toplumlarda koroner kalp hastalığı daha az görülmektedir. Balık tüketimi ayrıca hiper tansiyon, alzaimer, romatoidartrit gibi hastalıklarda çok iyi gelir.

Balıkçınız Şafak’ta kendinizi özel hissedeceksiniz.

Güleryüzlü ve kaliteli hizmet anlayışı ile vazgeçilmeziniz olmak istiyoruz.